

Joë Christophe CRR Senfoni Orkestrası “Amerika’da Bir Parisli”
Yılbaşı Konseri
Murat Cem Orhan: şef
Joë Christophe: klarnet
Program:
Leonard Bernstein: “Candide Uvertürü” (1956)
George Gershwin: “Paris’te Bir Amerikalı” (1928)
Oscar Navarro: “Il Concerto” (Klarnet Konçertosu No. 2, 2012)
Artie Shaw: “Klarnet Konçertosu” (1940)
John Williams: “Viktor’ın Hikâyesi” (2004)
Béla Kovács: “Zoltán Kodály’e Saygı” (2013?)
Şerban Nichifor: “Carnyx” (1984)
Gaspare Tirincanti: “Clarinettologia” (1997)
Amerikalı Besteci Leonard Bernstein, Voltaire’in “Candide” kitabından uyarlamayla, Katolik kilisesini hicveden, sosyal eleştiriler barındıran bir komik operet yazdı. Genç Candide; bir baronun kızına evlilik teklifi yapar ancak işler planlandığı gibi gitmez. İyimserlik dolu bu saf delikanlı, yakın ve uzak diyarlarda ufuk açıcı bir yolculuğa çıkar, her fırsatta varoluşun dehşetini keşfeder.
Amerikalı Besteci George Gershwin, Mart 1928’de Paris’e giderek üç ay kaldı. Burada, cazdan etkilenen orkestral kompozisyonu olan “An American in Paris”i yazmaya karar vererek Paris bulvarlarındaki taksi korna seslerinden ilham aldı. 95 yıl önce, 13 Aralık 1928’de New York’ta ilk kez seslendirilen yapıt, Vincente Minnelli’nin yönettiği, başrollerinde Gene Kelly ve Leslie Caron’un yer aldığı 1951 Oscar ödüllü aynı isimli müzikal filme ilham kaynağı oldu.
“Valencia Müzik Enstitüsü”nün siparişiyle klarnetçi José Franch-Ballester’a ithafla, İspanyol Besteci Oscar Navarro’ya ait “Il Concerto” adlı eser; Kasım 2011 ile Ocak 2012 arasında yazıldı. Üç ana kısımdan oluşan tek bir bölümden oluşan yapıtın büyük bölümünde benimsenen yapısı, bol renkli ve çok zengin bir orkestrasyondan oluşan tonal dili içerir.
Amerikalı Besteci Artie Shaw’un “Klarnet Konçertosu”, tümü blues formuna dayanan ve her biri arasında kısa birer ara malzeme bulunan üç “bölüm”den oluşur. Daimî rakibi Benny Goodman’dan ilham aldığı düşünülen üçüncü bölümdeki, zorlu tam-tam ritmi üzerinde doğaçlama klarnet solosu ile hatırlanır. İlerleyen pasajlarda geleneksel bir blues hissi fark edilir.
2004 yapımı Steven Spielberg filmi “The Terminal” için Amerikalı Besteci John Williams’ın bestelediği 14 parçanın ilki olan, “Viktor Navorski’nin Hikayesi” adlı klarnet sololu parça; “Viktor’s Tale” adıyla orkestra repertuarlarına girdi. Doğu Avrupa’dan gelen ve tam o süreçte askeri darbe olduğu için ülkesine dönemeyen, bu nedenle diplomatik sıkıntılar yaşadığı için bir havaalanında mahsur kalan Viktor Navorski’nin öyküsü (kısmen); 1988’den 2006’ya kadar 18 yıl boyunca Fransa’nın Paris Charles de Gaulle Havaalanı’nda kalan İranlı Müteci Mehran Karimi Nasseri’nin gerçek yaşam hikâyesine dayanır.
Hayatını adeta klarnete adayan Macar Klarnet Sanatçısı Béla Kovács, (Macar Besteci) “Zoltán Kodály’e Saygı” adlı yapıtı; Macar halk şarkılarıyla Kodály’nin ezgilerine dayanan çeşitlemelerle tasarladı.
Rumen Besteci Şerban Nichifor, “Carnyx” adlı eserini; tıp doktoru olan babası Ermil Nichifor’a ithaf etti. “Çok kısa ama inanılmaz derecede güçlü bir parça” olarak nitelenen yapıt; çağdaş tekniklerle dolu olan ve izleyiciyi büyüsü altına alabileceği yönleri bulunan yapıdadır. Solistlere, pasajları çeşitli çalma seviyelerine uyacak şekilde özelleştirme veya geliştirme ya da olandan çok ustalık niteliğine taşıyabilecek şekilde bir olanak sağlar.
İtalyan Klarnet Sanatçısı Gaspare Tirincanti’nin (“Klarnet Bilimi” anlamına gelen) “Clarinettologia” isimli kısa eseri; seslendirene geniş bir özgürlük alanı sunar. Klarnetin teknik özelliklerini az sürede yansıtırken kısa esprilerden kaçınmayan ve melodik olarak farklı bir yolculuk vaat eden eser için; İtalyan Koro Şefi Ulisse Trabacchin bir orkestra düzenlemesi yaptı.
Etkinlik Kuralları– İndirimli biletler; öğrenci, öğretmen, basın kartı sahipleri, 60 yaş üstü, engelli vatandaşlar, gaziler, şehit dul ve yetimleri için geçerlidir.
– CRR Konser Salonu’ndaki etkinlikler pandemi sebebiyle özel kurallara tabidir. Bilet satın alan herkes bu kurallara uymayı kabul etmiş sayılır.
– CRR Konser Salonu güvenlik noktasından geçmeden önce temassız ateş ölçer ile vücut ısı ölçümü yapılmaktadır.
– Mekanda bulunulan süre boyunca maske takılması zorunludur.
– CRR Konser salonu Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı nano gümüş iyon teknolojisi ile etkinlik öncesi, etkinlik aralarında ve etkinlik sonrası dezenfekte edilmektedir.
– Mekan içerisindeki ortak alanlarda el dezenfektan üniteleri bulunmaktadır.
– 7 yaş ve üzeri bilete tabidir. 7 yaş altı çocuk etkinlikleri hariç salona alınmaz.
– Salonun içerisine her türlü yiyecek ve içecek sokulması yasaktır.
– Konser başladıktan sonra salona giriş yapan seyirciler balkon kısmına yönlendirilecektir.