MEHMET ALİ SANLIKOL & CRR SENFONİ ORKESTRASI
Murat Cem Orhan şef
Mehmet Ali Sanlıkol ud, ney,piyano, şan
G.F.Handel (1685 – 1759) “Julio Ceasare” Uvertürü
Murat Cem Orhan orkestra şefi
Mehmet Ali Sanlıkol ney-piyano-şan
G.F Handel (1685-1759) ” Julius Caesar Mısır’da Uvertürü” (1723)
M. A. Sanlıkol (1974 -) “Yaylılar, Vurma Çalgılar, Piyano, Ud, Ney & Tenor için Senfoni”: Bir İstanbul Çelebisi” (2017)
*“Viyana Saatleri ve Çanları” (Allegro) *“Kaya Sultanın Ölümü” (Jazz Ballad) *“Vejetaryen Dervişler” (Semai) *“Büyük İskender” (Devr-i Kebir & Vivace)
B. Bartók (1881-1945) “Sz. 106 Çelesta, Vurma Çalgılar ve Yaylılar için Müzik” (1936)
* Andante tranquillo
*Allegro *Adagio
*Allegro molto
Konser; tam 300 yıl önce, 20 Şubat 1724’te Londra’daki Kraliyet Tiyatrosu’nda ilk kez temsil edilen, Alman asıllı İngiliz Barok Dönem Bestecisi George Frideric Handel’nın “Julio Ceasare” operasının uvertürü ile açılıyor. Ana kaynağı 1677’de Venedik’te sahnelenen Giacomo Francesco Bussani’nin librettosuyla Antonio Sartorio’nun yazdığı operanın metni olan yapıt üzerinde, İtalyan Libretto Yazarı ve Opera Bestecisi Nicola Francesco Haym çalışarak İngilizce bir libretto hazırladı. Üç perde olarak tasarlanan opera; M.Ö. 49-45 yılları arasında (Mısır’a kadar uzanan) Roma İmparatorluğu İç Savaşı’na dair yaşananları konu alır.
Nisan 2023 tarihli kaydı, 2024 Grammy Ödülleri’nde “En İyi Tasarlanmış Klasik Müzik Albümü” grubunda Gustavo Dudamel, Riccardo Muti gibi büyük isimlerle yarışan Mehmet Ali Sanlıkol “Bir İstanbul Çelebisi” adlı yapıtını; öğretim üyesi olarak çalıştığı Boston’daki New England Konservatuarı’nın mezunu olan müzisyenlerin kurduğu A Far Cry adlı yaylı çalgılar orkestrasının siparişiyle 2017’de yazdı. Cazdan klasiğe ve geleneksel Türk müziğine kadar uzanan bir yelpazede eserler veren besteci, Evliya Çelebi’nin “Seyahatnamesi”nden seçtiği dört farklı bölüm üzerine çalıştı. Yapıtta, Çelebi’nin Viyana’ya gidişinde dikkatini çeken otomatik saatler, Kaya Sultan’ın vefatının konu edildiği “caz baladı”, Afrika’da karşılaştığı Bektaşi “vejetaryen dervişler” ve Büyük İskender hakkında Çelebi’nin yazdığı bilgiler konu edilir.
Macar Besteci Béla Bartók’un Türkiye seyahatine pek az zaman kala tamamladığı eseri; yenilikçi müzik dilini ve benzersiz orkestrasyonunu sergileyen büyüleyici ve çığır açan bir çalışmadır. Sofistike ve karmaşık bir şekilde dokunmuş dokuları, ritmik karmaşıklığı ve zıt tınıların canlı kullanımıyla ünlüdür. Her çalgı grubunun genel ses dokusuna katkıda bulunan farklı rolleri dikkat çeker. Müzikal ifadenin sınırlarını zorlayan, bestecinin kompozisyona yönelik ilerici ve yaratıcı yaklaşımını sergileyen ustaca bir çalışma olan eser; çağrışım yaratan ses manzaralarıyla izleyicileri büyülemeye devam etmekte ve Bartók’un 20. yüzyıl müziğine etkisini, katkısını sergilemektedir.
Yazan: Ersin Antep
Etkinlik Kuralları– İndirimli biletler; öğrenci, öğretmen, basın kartı sahipleri, 60 yaş üstü, engelli vatandaşlar, gaziler, şehit dul ve yetimleri için geçerlidir.
– 7 yaş ve üzeri bilete tabidir. 7 yaş altı çocuk etkinlikleri hariç salona alınmaz.
– Salonun içerisine her türlü yiyecek ve içecek sokulması yasaktır.
– Konser başladıktan sonra salona giriş yapan seyirciler balkon kısmına yönlendirilecektir.