

TOROS CAN CRR SENFONİ ORKESTRASI
“YENİDE GEZİNME-YENİYİ KEŞİF-MİTOLOJİ NE DER”
Christian Lupes, şef
Toros Can, piyano
B. Tarcan (1914-1991) “Orkestra Süiti No. 3’ten 1. Bölüm: Kervan” (1967)
B. Bartók (1881-1945) Mi bemol Majör “Sz.83 1. Piyano Konçertosu” (1926)
*Allegro Moderato-Allegro (attacca) *Allegro molto
G. Holst (1874-1934) Fa Majör “Gezegenler” (1916)
* Mars (Savaş Getiren): Allegro *Venüs (Barış Getiren): Adagio *Merkür (Kanatlı Haberci): Vivace *Jüpiter: (Neşe Getiren): Allegro Giocoso *Satürn (Yaşlılığı Getiren): Adagio *Uranüs (Büyücü): Allegro *Neptün (Mistik): Andante
TRT’nin 1965’te açtığı yarışma için yazdığı süit için, 110. doğum yıldönümünde andığımız Besteci Bülent Tarcan; “Türk folklorunun her duyana sevimli gelen önemli parçalarından derleyerek, sınırlı derecede stilize ettim. Ve nihayet bu parçaları büyük kitlenin zorluk çekmeden sindirebileceği bir kolaylık ve basitlik havasında kalarak işledim” ifadelerini kullanır. “Kervan” başlıklı ilk bölümden ise şöyle bahseder: “1. Kervan: Ana fikri Eskişehir dolaylarında çok duyulan ve aynı ismi taşıyan parça olup Orta Anadolu’nun ıssız yaylalarından geçip uzaklaşıveren bir kervanı canlandırır. Önce sessiz ve engin ufukları ifade eden düz ve hareketsiz armoni duyulur. Ardından beliren kervandan gelen sesler ve yaklaşan deve adımlarının ritimleri işitilir. Bunlar gittikçe artar. Kervan yanınızdan geçer ve çabucak kaybediverir. Böyle bir tabloyu eşsiz bir şekilde canlandıran Borodin’in Orta Asya Steplerinden eseriyle bir benzerlik bulunmaması için ben kendi mütevazı Kervan’ımın müziğini tek bir tema üzerine kurdum.”
Geçimini sağlamak için solist olarak çalmak üzere eserler yazmak durumunda olan Béla Bartók, Henry Cowell’dan örnek aldığı “ton kümeleri” ile yeni bir üslup geliştirdi. Aynı süreçte, Barok döneme özgü teknik ile Stravinsky yapıtlarını örnek almıştı. “Allegro Moderato-Allegro” tempolu ilk bölümde solisti adeta orkestrayla bir mücadeleye sokan besteci sonda bir gerilim tasarlamıştı. Kasvetli olan “Allegro molto” tempolu ikinci bölümdeki ruh halini ise; yaylıları susturup, yalnızca üfleme ile vurma çalgıların piyanoya eşlik etmesiyle sağladı. Nitekim eser boyunca piyanoyu, yer yer vurma çalgı olarak da kullanmıştı.
150. doğum yıldönümü olan İngiliz Besteci Gustav Holst, her bölüme bir gezegenin adını verdiği yedi bölümlü süitte, gezegenlerin mitolojideki kendilerine özgü anlamları ve öyküleri olmasına karşın bunlara bağlı kalmaz. Seslendirilenlere, daha serbest görüşle yapıtın bölümlerini yorumlanmayı önerir. Hatta bu isimlere rağmen süitin programlı müzik olmadığını, mitolojideki öykülerle bir ilintisi bulunmadığını ifade eder.
Yazan: Ersin Antep
Etkinlik Kuralları– İndirimli biletler; öğrenci, öğretmen, basın kartı sahipleri, 60 yaş üstü, engelli vatandaşlar, gaziler, şehit dul ve yetimleri için geçerlidir.
– 7 yaş ve üzeri bilete tabidir. 7 yaş altı çocuk etkinlikleri hariç salona alınmaz.
– Salonun içerisine her türlü yiyecek ve içecek sokulması yasaktır.
– Konser başladıktan sonra salona giriş yapan seyirciler balkon kısmına yönlendirilecektir.